Du har lagen på din sida i mediekatalogen


För att visa något i utbildningssammanhang måste materialet har institutionella rättigheter. Att visa en film i skolan som du har köpt eller hyrt för privat bruk är inte tillåtet, såvida du inte har köpt till en visningslicens. Allt material i mediekatalogen innehar institutionella rättigheter. Det innebär att du kan använda filmerna, poddarna och onlineresurserna i skolan, men även på föräldramöten. Rättigheterna inkluderar även elever i hemmet eller på annan plats.

“Jag har ju den här filmen hemma så då kan jag visa den för min klass?”
Nej, så fungerar det inte riktigt. För att visa en film för en klass/annan grupp behövs institutionella visningsrättigheter, och det har man inte vid köp eller hyrning för privat bruk. Man får endast visa korta delar ur filmer utan visningsrättigheter. Vår  mediekatalog innehåller endast filmer med visningsrättigheter, som därför är lagliga att visa i skolan.

“Den här filmen låg förut på UR Play, men den ligger inte kvar där längre. Fast den finns på YouTube – då måste det väl vara ok att visa den därifrån istället?”
Nej, precis som vi på AV-Media så köper UR visningsrättigheter för de program som de gör tillgängliga. Det gäller alla mediekanaler som tillgängliggör strömmande film. Men dessa visningsrättigheter gäller inte för alltid, utan man köper för en viss period. Det är därför en del filmer kan försvinna från UR Play, SVT Play, TV4 Play, Öppet arkiv och även från vår mediekatalog – för att visningslicensen har gått ut. Så när filmen försvinner så försvinner även rättigheten att visa den. Om filmen skulle dyka upp på YouTube så är ju frågan vem som har lagt upp den där. Är det filmbolaget, som har rätt att sprida sina egna filmer som de vill? Eller är det en privatperson som gjort en kopia av ett eget exemplar? Detta kan kräva lite efterforskningar, men oftast handlar det om ett olagligt uppladdande. Här får man vara lite kritisk och tänka att om en spelfilm är upplagd av Pelle Persson, eller om en YouTube-film har t.ex. en Disney-logga – då handlar det troligen om ett olagligt tillhandahållande av någon annan än filmbolaget. Och då är det inte ok att visa i klassrummet.

“Jag har ett eget konto på Netflix – kan jag använda det för att visa filmer för klassen?”
Nej, ditt Netflix-konto är för privat bruk. Ett särskilt avtal skulle krävas för att använda det i skolan. Däremot musik via t.ex. privata cd-skivor får spelas i klassrummet, men inte på andra ytor i skolan. Då krävs ett särskilt avtal. Spotify säger generellt nej till spelning via privata konton i skolan, oberoende av var i skolan det handlar om. De erbjuder istället Business-konton med spelningsrättigheter för olika sorters verksamheter. Läs mer om musik i skolan här.

"Får jag använda musik när jag sänder webbradio på skolan?"
Ja och nej. I upphovsrättslagen finns ett undantag för musik som används i undervisningssyfte. Den får spelas utan tillstånd. Det innebär att ni får lyssna på musik i klassrummet, framföra musik i undervisningen och göra inspelningar av lärares och elevers egna liveframträdanden (men inte kopiera dem och sprida vidare). Förutsättningen är att det är läraren eller eleven själv som gör inspelningen. Om ni önskar fler möjligheter att jobba med musik kan kommunen teckna en MIM-licens. Licensen tecknas hos Stim och omfattar tillstånd från olika upphovsrättsorganisationer. Läs mer på skolverkets webbplats.